Van toneelstuk tot biografie

Het was een warme middag en ik was met mijn tweejarige nichtje, Tess, een stukje aan het fietsen. Nou ja, zij fietste (op haar driewieler), en ik liep er naast. We kwamen terug thuis en ik plofte neer in de tuinstoel. Terwijl Tess een glas appelsap leegdronk, ging ineens de telefoon. Ineens zei mama met haar telefoon aan haar oor, vanuit de keuken: "Sem, kom eens!" Ik rende naar binnen en ik zag een bekende naam staan: Boekscout. Dat was de uitgeverij waar ik de dag ervoor mijn manuscript naar had opgestuurd. Ja! Mijn boek zou waarschijnlijk worden uitgegeven! Ik sprong een gat in de lucht, maar toen wou Tess ineens ook op de trampoline.

Ik had binnen een week een toneelstuk geschreven: 'Charlot Mecanique', verwijzend naar de Franse benaming van Chaplin's typetje (Charlot) en het feit dat onder andere de Russen hem zagen als een menselijke machine. Het ging zowat het hele leven van Chaplin bij langs, en het begon op het moment dat Chaplin in Amerika aankwam om te gaan werken voor de filmstudio Keystone Pictures onder leiding van de toen bekende Mack Sennett. Ik had het script opgestuurd naar Chaplin-kenner en schrijver Matthijs De Ridder, wiens boek 'De Eeuw van Charlie Chaplin' erg van invloed was op het script. Hij zei dat het las als een filmscript, en toen dacht ik: daar moet ik iets mee.

Ik heb het herschreven tot een boek, een biografie op een manier die niet veel biografen gebruiken. Na drie jaar research (en daar komen nog tientallen jaren bij), ben ik trots dat mijn eigen, eerste boek over het grootste genie ooit, Charles Spencer Chaplin, eindelijk te koop is (deze juli).


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Van toneelstuk tot biografie

Charlie, Stan en Oliver. En nog een keer Charlie.

Het grootste mysterie uit de Chaplin-canon?

Charlie Chaplin tegen Charlie Aplin (Het proces van Amador)

Mijn boek is uit!!!

Van toneelstuk tot biografie