Charlie Chaplin tegen Charlie Aplin (Het proces van Amador)

Het was 1914 - Charlie Chaplin begon met het maken van films.

Het was 1915 - Heel Amerika had last van Chaplinitis. Oftewel: Heel Amerika lag aan de voeten van Chaplin, maar niet letterlijk. Toch?

In de jaren die volgden na Chaplin's filmdebuut, werden er regelmatig in alle steden en dorpjes in alle Staten 'Charlie Chaplin look-a-like wedstrijdjes' georganiseerd. Er daar kwamen tientallen mensen op af. Wie kon als beste het loopje doen? En dan was er een jury die besloot wie het beste z'n wandelstok heen en weer kon zwaaien. En het verhaal gaat dat de echte Charlie Chaplin tussen 1915 en 1921 mee heeft gedaan aan zo'n look-a-like wedstrijd en op één van de laatste plaatsen is geëindigd. Gek, hé?

Dat is misschien ook een goede verklaring voor het succes van de Mexicaan Charles Amador. Charles Amador was, zoals dat vaak word genoemd, een 'Charlie Chaplin impersonator'. Een imitator dus. Hij trad op in films onder de naam 'Charlie Aplin'. En Amador leek zoveel op Chaplin dat hij vaak werd aangezien voor de echte Charlie. Chaplin vond dat het genoeg was. De naam Charlie (Ch)aplin en het personage van de Kleine Zwerver was zijn eigendom.

Laat ik maar eens een rechtszaak aanspannen, dan ben ik eindelijk van al die imitators af! moet Chaplin gedacht hebben. En dat gebeurde...

Charles Amador verloor de rechtszaak. En sindsdien is Charlie Chaplin eigendom van Charlie Chaplin.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Charlie Chaplin tegen Charlie Aplin (Het proces van Amador)

Charlie, Stan en Oliver. En nog een keer Charlie.

Het grootste mysterie uit de Chaplin-canon?

Charlie Chaplin tegen Charlie Aplin (Het proces van Amador)

Mijn boek is uit!!!

Van toneelstuk tot biografie