Charlie, Stan en Oliver. En nog een keer Charlie.

Ik heb een tijdje niets meer gepost op dit blog. Nu wel.

De band tussen Stan Laurel, Oliver Hardy en Charles Chaplin

Ik ben de laatste tijd druk geweest met het manuscript van mijn volgende boek: Chez Stan & Ollie. Over het leven van Stan Laurel en Oliver Hardy. Hollywood-komieken, net als Chaplin. Maar er is zoveel verschil.

Charlie en Stan zouden broers geweest kunnen zijn. Ze zijn allebei geboren in Groot-Britannië, ze speelden allebei bij de Fred Karno Comedians. (Stan als understudy van Charlie. Toen Karno Charlie had ontdekt was hij op zoek naar een gelijke van zijn nieuwe ster. Stel je voor dat de ster ziek werd! Toen kwam Stan erbij. En ze waren allebei even goed. Wie is er beter?) Toen de Karno Comedians door de Staten gingen touren, ging Charlie zijn eigen weg en belandde bij de filmstudio van Mack Sennett en werd binnen no-time een wereldster. Stan niet. Stan was een gelijke van Charlie. Stan imiteerde Charlie. Samen met Alice en Baldie Cook tourde Stan langs theaters onder de naam: 'The Stan Jefferson Trio'. Ze speelden Charlie's films na. In 1918 bood Charlie Stan zelfs een baan bij zijn studio aan (waarover je kan lezen in mijn boek: Chez Charlie Chaplin). In 1915 maakte Oliver films met Billy West (een Chaplin imitator) in de rol van Eric Campbell.

Ze zijn allebei even geniaal. Tenminste... dat vind ik.

Het ontstaan van mijn liefde voor Chaplin

Ik las het boek 'De Eeuw van Charlie Chaplin' door Matthijs de Ridder en het gaf mij een schatkist aan informatie. Het eerste boek wat ik ooit las over Chaplin was 'Charlie Chaplin compleet' door Sander Simons. Het was een cadeautje van mijn vader en voor het lezen van dit boek, wist ik nauwelijks iets over Chaplin. Enkel wat ik snel op Wikipedia had opgezocht, maar daar stond haast niks over zijn leven op. Meteen gaf deze biografie mij een bepaald gevoel bij Chaplin. Een gevoel dat ik hiermee door zou willen gaan. Ik ging verder met research tot ik op Matthijs de Ridder stuitte. Ik las dat hij een boek had geschreven over Chaplin en ging meteen naar de bibliotheek om het op te halen. Ik las het en zocht contact met meneer de Ridder. Ik had een toneelstuk over Chaplin geschreven en vroeg aan hem om het te lezen. Hij zei dat het las als een filmscript. Dat gaf mij het idee om het ook in een filmscript om te zetten. Het werd een boek. 'Chez Charlie Chaplin'. Een boek wat door Arn Koppens wordt beschreven als een 'must have'. Dit boek beschrijft mijn liefde voor Chaplin.

En Chez Stan & Ollie beschrijft mijn liefde voor Laurel en Hardy.

22 en 23 december treed ik op, samen met Jan Vrieswijk, als Chaplin, op Kerst in Oud-Kampen. Kom allemaal kijken!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Charlie, Stan en Oliver. En nog een keer Charlie.

Charlie, Stan en Oliver. En nog een keer Charlie.

Het grootste mysterie uit de Chaplin-canon?

Charlie Chaplin tegen Charlie Aplin (Het proces van Amador)

Mijn boek is uit!!!

Van toneelstuk tot biografie